Hoe de aanhoudende stress toxisch kan worden en wat dat doet met jou.

En welk effect dit alles heeft op jouw gedrag als ouder

Je bent, zowel als persoon en als ouder veel verloren door de scheiding, maar zeker ook door het leven als gescheiden ouder. Je hebt je leven moet herorganiseren. Je moet veel ballen tegelijk in de lucht houden. Daarnaast maak je je misschien vaak zorgen.... over je toekomst, over de kinderen, over hoe het met hen gaat. Of over de andere ouder, hoe hij/zij het aanpakt, wat hij/zij wel of net niet doet voor de kinderen, over wat de kinderen daar horen, zien, meemaken.
Misschien maak je je in die mate zorgen dat jij het onveilig vindt, of niet verantwoord. Misschien voel je je erg machteloos omdat je er weinig aan kan doen.

Zelfs al is er maar een deeltje van bovenstaande op jou van toepassing ... sowieso raast er ongetwijfeld veel spanning doorheen je lijf.

In deze mini cursus gaan we het hebben over die spanning, die stress die jij al geruime tijd voelt en ervaart. Ik ga je uitleggen hoe die stress soms erg toxisch kan worden, omdat het te veel is en te lang aansleept. En ik ga jou vertellen welk effect dit kan hebben op jou en op je gedrag. En tenslotte geef ik je wat tips rond wat jij hieraan kan doen. Een korte mini cursus over wat stress doet met je brein, met je lichaam en met je gedrag. Vereenvoudigd en in mensentaal. Benieuwd? Lees dan zeker verder.

Herken je één van de volgende zinnen?

 • Je overreageert op uitspraken van je kind en denkt dan achteraf: 'Ik ben niet de ouder die ik wil zijn voor mijn kind'.

 • Je betrapt jezelf erop dat je je wel eens negatief uitlaat over je ex-partner en je voelt je hier nadien vaak schuldig over.

 • Je bent in die mate boos en teleurgesteld in je ex-partner, dat het verschijnen van diens voornaam op je GSM je al doet huiveren

 • Bij elke inkomende mail, voel je jezelf naar adem happen en lijkt het alsof de grond wegzakt onder je voeten.

 • Je weet dat de leerkracht verwacht dat jullie allebei aanwezig zijn op het oudercontact, maar de gedachte om samen in één ruimte te zijn maakt je letterlijk misselijk

Mini cursus: Hoe de stress toxisch kan worden en welk effect dat heeft op jou.

Wat ga ik je leren?

In deze mini cursus ga je leren wat de aanhoudende stress en spanning doet met jou, met je lichaam en welk effect dat heeft op je gedrag. Je gaat ervaren hoe dat voor jou werkt, reflecteren over jouw triggers, nadenken hoe je je triggers kan vermijden èn leren wat je kan doen wanneer de spanning alsnog te veel wordt

Het resultaat op het einde van deze cursus?
Je zal eigen gedrag beter begrijpen. Je zal zicht hebben op je triggers èn weten wat je kan doen om je weer sterker te voelen, als mens en als ouder.

Dit komt aan bod

  1. Welkom

  1. Inleiding

  2. ⇥ Een beetje neuropsychologie: wat stress doet met je brein

  3. ⇥ Aan de slag met jouw raampje: een eerste oefening

  4. Nog meer aan de slag met jouw raampje: verschillende technieken om houvast te krijgen

  5. ⇥ Technieken om jezelf te reguleren

  6. ⇥ Technieken om je triggers te vermijden

  7. Technieken om je raampje vergroten.

  8. Extra: Je raampje vergroten via jouw ankers

  9. Het patroon van helse dialogen

  10. Hoe je terechtkomt in een patroon van helse dialogen.

  11. Herken het patroon waar jullie telkens in terechtkomen

  1. Terugkijkend op deze mini cursus

  2. ⇥ Wat onthoud jij van deze mini cursus?

  3. Hoe heb jij deze mini cursus ervaren ?

  4. Nood aan meer?

Over deze online cursus

 • €49,00
 • 16 lessen

Enkele praktische vragen

 • Hoe werkt het?

  Als je denkt dat deze online cursus iets voor jou is, kan je je inschrijven door te klikken op één van de knoppen. Je komt dan uit op de checkout waar je kan betalen. Zo kan je betalen via Bancontact, Ideal, credit card,... Bij een succesvolle betaling, krijg je onmiddellijke e-mails ter bevestiging van je inschrijving en je log-in gegevens. Je kan meteen starten.

 • Hoe lang heb ik toegang?

  De training blijft onbeperkt beschikbaar. Je kan eender wanneer inloggen en verder doen waar je gebleven was. Na deze periode kan je de memory cards en het werkboek nog steeds gebruiken wanneer je er opnieuw nood aan hebt, wanneer er zich opnieuw een crisis voordoet of wanneer je opnieuw nood hebt aan één van de handvatten .

 • Hoeveel tijd heb ik nodig om de cursus te doorlopen?

  Je kan de online training volledig in je eigen tijd en op je eigen tempo volgen. Je gaat dus zo snel/traag als je zelf wil. Je hoeft je niet te verplaatsen of naar een gesprek te gaan. Je kan het gewoon vanuit je zetel doen in je eigen huis, waar je je op je gemak voelt. De training blijft voor jou beschikbaar. Ik raad je wel aan om een zeker continuïteit te bewaken wanneer je ze de eerste keer doorloopt. Op deze manier gaat de informatie levendiger zijn.

 • Moet ik iets downloaden of installeren?

  Nee, het enige dat je nodig hebt is een internet connectie. Je kan de online training volgen vanop een computer, laptop, tablet of een smartphone.

Waarom deze mini-cursus?

Er is al heel wat op de markt rond ouderschap en scheiding. Vermoedelijk heb ook jij al veel gelezen en gehoord.

Mijn ervaring is dat de meeste boeken en cursussen inzetten op het verbeteren van de relatie tussen ouders. We vinden dat ouders beter moeten praten, afspraken maken en samenwerken.

Ben je het ondertussen ook beu gehoord dat je moet werken aan jouw relatie met de andere ouder?

Mijn ervaring leert me dat deze aanpak vaak wel, maar niet altijd werkt. Soms lukt het gewoon niet om samen te zitten of afspraken te maken. Soms is het onmogelijk om nog met elkaar te praten, laat staan om met elkaar in dezelfde ruimte te zijn. Voor één van beiden. Of voor allebei. Om welke reden dan ook.

Deze mini cursus is gebaseerd op het model “Parallel Solo Ouderschap". De kerngedachte is dat je niet focust op de relatie tussen jullie als ouder, maar op de relatie tussen jou en je kind. En de relatie dat je kind daarnaast heeft met de andere ouder.

Dus het gaat in deze mini cursus over jou! Ik wil je graag leren hoe jij terug meer vat kan krijgen op je gedrag, zodat je de beste versie van jezelf wordt! Dat is de reden waarom ik deze online cursus maakte.

Wat zeggen anderen?

“Het is de eerste keer dat iemand me zo helder kon uitleggen waarom ik echt niet meer samen in één ruimte kan zijn met de andere ouder, ook al lijkt iedereen van me te verwachten dat ik dat doe... hoe graag ik dat ook zou willen kunnen voor mijn kinderen. Dit heeft me echt erkenning en houvast gegeven. ”

Anoniem

Ik ben jouw trainer

Vanessa Maes

Klinisch psycholoog

Ik ben klinisch psycholoog en systeemtherapeut en verdiepte me de voorbije 20 jaar in het begeleiden van ouders en kinderen in scheidingssituaties.

In mijn job, die ik met hart en ziel doe, probeer ik voor mijn cliënten vooral rust, inzicht en handvatten te bieden. Ik wil hen een plek bieden om op adem te komen en op te laden, zodat ze nadien met vernieuwde energie hun weg verder te zetten.

Het blijft mij na al die jaren boeien hoe mijn cliënten, ondanks de complexe situaties waarin ze soms verzeilen, de kracht vinden om vooruit te gaan en er te staan. Het fascineert me hoe elke cliënt een eigen uniek verhaal brengt en ik ben telkens zeer dankbaar dat ze me in vertrouwen nemen in hun zoektocht.

De voorbije jaren heb ik mij verdiept in complexe en conflictueuze scheidingssituaties. Ik specialiseerde me in de methodiek Parallel Solo Ouderschap en ben co-auteur van het boek "Blijven staan ondanks de storm". Ik ontwikkelde een toolbox voor hulpverleners en geef trainingen en supervisie rond dit thema in België en Nederland.

Ik zal in deze cursus voor jou een houvast zijn, ik zal je in de video’s uitleggen wat er jullie allemaal overkomt en wat maakt dat jullie zo zijn vast komen te zitten. Ik zal je voorbeelden vertellen uit de praktijk, zodat je voelt hoe menselijk het is, waar jij momenteel mee worstelt. Maar ik zal je ook uitdagen om te kijken naar wat jij misschien nog meer, nog anders kan doen.

Zit je nog met deze twijfels?

 • Ik twijfel want ik heb zo weinig tijd

  Je kan de online training volledig in je eigen tijd en op je eigen tempo volgen. De training blijft onbeperkt beschikbaar, dus ook later kan je de video's of het werkboek opnieuw gebruiken om je handvatten te geven. Bovendien kan je, omdat het een online training is, dit gewoon doen wanneer het jou uitkomt. Je hoeft je niet te verplaatsen of naar een gesprek te gaan. Je kan het gewoon vanuit je zetel doen in je eigen huis, waar je je op je gemak voelt. En je gaat zo snel/traag als je zelf wil.

 • Ik twijfel want ik heb het geld niet

  Bekijk het als een investering die je doet in jouw ouderschap na scheiding. Je investeert nu inderdaad op korte termijn om echt te kunnen stilstaan bij je situatie. Je kiest daarmee voor een traject dat vernieuwend is en dat echt helpt om jou terug de ouder te laten zijn die je wil zijn. I.p.v. te investeren in advocaten en procedures of te proberen een zoveelste bemiddelingsgesprek in te plannen, waarvoor je de medewerking van de andere ouder nodig hebt, is dit een investering in jezelf en je kind. Je hebt de andere ouder niet nodig om hier een succes van te maken. Dit doe je voor jezelf en voor je kind.

 • Ik twijfel want ik heb al zoveel geprobeerd

  Zoals vele ouders heb je al veel geprobeerd. En toch is dit anders. Wat jij al geprobeerd hebt was waarschijnlijk gericht op het verbeteren van de relatie tussen jullie beide als ouders. Jullie hebben misschien allebei iemand in geschakeld in een poging de andere ouder te veranderen of om tot een betere relatie te komen met de andere ouder. Of om de communicatie te veranderen. Deze online training is fundamenteel anders dan al hetgeen je geprobeerd hebt, omdat het gebouwd is op een totaal vernieuwende visie van parallel solo ouderschap.

 • Ik twijfel want mijn ex-partner gaat toch niet veranderen

  Het klopt dat je de andere ouder niet gaat veranderen en het klopt ook dat deze training er niet voor gaat zorgen dat die zich anders gedraagt. Deze training gaat er ook niet voor zorgen dat de regeling verandert en dat je dus je kinderen vaker ziet. Wat ik wel garandeer is dat je handvatten krijgt om minder overweldigd te zijn en terug meer jezelf te voelen. Zodat jij verandert. Niet dat dat hoeft. Maar omdat je het verdient om wat meer rust te voelen en je beter in je vel te voelen.

 • Moeten we deze training dan allebei volgen? Dat zie ik niet zitten

  Het mooie aan parallel solo ouderschap en aan deze training is dat dit enkel voor jou is èn enkel over jou gaat. Hoe jij je voelt. Hoe jij wil reageren. De ouder die jij wil zijn. Je hoeft de andere ouder niet te overtuigen om dit ook te volgen. Je hoeft je voor jouw proces hierin niet opnieuw afhankelijk te maken van de andere. Dit is voor jou… en op termijn ook voor je kind!