Ik ben niet altijd de ouder die ik zou willen zijn.

Herkenbaar?

Deze mini cursus gaat over jou als ouder, over wie jij bent en welke ouder je zou willen zijn. Ik ga je uitdagen om heel bewust na te denken over wat jij wil meegeven aan jouw kinderen... Ook al is de context waarin zij nu leven misschien niet helemaal diegene die jij had gewenst voor hen èn voor jou. Eerst gaan we via de metafoor van een krukje focussen op 3 pijlers, om je opvoeding op te bouwen met als doel je kinderen op een evenwichtige manier groot te brengen. Nadien ga jij reflecteren over jouw opvoeding en hoe deze is veranderd, nu je je kinderen grootbrengt als ouder in een éénoudergezin (of nieuw samengesteld gezin). Je zal misschien denken dat je dezelfde ouder bent gebleven, maar vaak is dat niet zo. Wanneer de context verandert, veranderen vaak ook een aantal aspecten automatisch mee. Iets wat jullie zo ingrijpend raakt, zal ongetwijfeld ook effect hebben op jou en dus ook op je opvoeding. Want jij bent een belangrijke, zo niet de belangrijkste tool in die opvoeding. We gaan ook inzoomen op jouw waarden. Wat wil jij meegeven aan je kinderen? Hoe zou jij willen dat je kind in de wereld staat? Welke lessen zou je je kind willen geven? Waarvan hoop je dat je kind later zal zeggen "Dat heb ik van mijn mama/papa geleerd." Tenslotte ga je nadenken over jouw behoeftes. Wat heb jij nodig om deze ouder te kunnen zijn? We keren terug naar de context. Om je kind die dingen mee te geven die je hen wil meegeven, moet jij er kunnen staan. We keken al eerder naar jouw triggers en naar de zaken die jou soms zo raken dat je jezelf wat verliest. Soms zullen die dingen je ook raken omdat ze schuren aan iets wat jij nodig hebt om je goed te kunnen voelen. In dit laatste stukje gaan we daarnaar kijken. Wat heb jij nodig om een goede ouder te kunnen zijn? Wie kan daar mee voor zorgen? Benieuwd naar hoe je terug voeling kan hebben met jouw ouderschapen vanuit de concepten van Parallel Solo Ouderschap ? Lees dan zeker verder.

Herken je één van de volgende zinnen?

  • Je maakt je agenda volledig vrij als de kinderen bij jou zijn, want je moet alles in één week proppen

  • Wanneer de kinderen na een week bij de andere ouder terugkeren, heb je het gevoel dat jij alles moet herstellen wat je hen in jouw week tracht bij te brengen

  • Je durft niet 'neen' zeggen tegen je tiener, want je weet dat hij bij de andere ouder veel vrijheid krijgt. Stel dat hij liever daar is.

  • Je hebt continu het gevoel dat jij moet bijsturen en dat de andere ouder de leuke dingen kan doen

  • Je denkt dat jij pas de ouder zal kunnen zijn die je wilde zijn, zodra de andere ouder jou erkenning geeft en respecteert als ouder

  • Je denkt dat je een heel andere ouder zou zijn, indien je niet was gescheiden

Wie ben jij als gescheiden ouder?

Wat ga ik je leren?

Ik leg je stap voor stap uit hoe je opvoeding verandert na een scheiding en wat de valkuilen zijn. We staan stil bij jouw waarden en wie jij echt wil zijn als ouder en wat je je kinderen wil meegeven. En tenslotte focussen we op wat jij nodig hebt om die ouder te kunnen zijn.

Het resultaat op het einde van deze cursus? Je hebt opnieuw voeling met wie jij bent als ouder en wat jij nodig hebt om die ouder te kunnen zijn, los van de andere ouder. Jouw waarden zijn een kompas die je helpen beslissingen nemen en vragen beantwoorden van je kind. Je gaat opnieuw opvoeden vanuit jou, vanuit wie jij bent als ouder.

Dit komt aan bod

    1. Welkom!

    1. Het krukje als metafoor van een evenwichtige opvoeding

    2. Oefening: Hoe stevig is jouw krukje ?

    3. De context is veranderd, dus je bent ook als ouder veranderd.

    4. Op welke manier is jouw opvoeding veranderd? Welke valkuilen herken je?

    1. Welke ouder wil jij zijn?

    2. Jouw waarden als kompas

    3. Jouw waarden als ouder: oefeningen

    1. Wat heb jij nodig om deze ouder te kunnen zijn?

    2. Jouw pseudogevoelens en wat ze vertellen over wat jij nodig hebt.

    1. Terugkijkend op deze mini cursus

    2. Wat onthoud jij van deze mini cursus?

    3. Hoe heb jij deze training ervaren ?

    4. Nood aan meer?

Over deze online cursus

  • €49,00
  • 14 lessen

Enkele praktische vragen

  • Hoe werkt het?

    Als je denkt dat deze online cursus iets voor jou is, kan je je inschrijven door te klikken op één van de knoppen. Je komt dan uit op de checkout waar je kan betalen. Zo kan je betalen via Bancontact, Ideal, credit card,... Bij een succesvolle betaling, krijg je onmiddellijke e-mails ter bevestiging van je inschrijving en je log-in gegevens. Je kan meteen starten.

  • Hoe lang heb ik toegang?

    De training blijft onbeperkt beschikbaar. Je kan eender wanneer inloggen en verder doen waar je gebleven was. Na deze periode kan je de memory cards en het werkboek nog steeds gebruiken wanneer je er opnieuw nood aan hebt, wanneer er zich opnieuw een crisis voordoet of wanneer je opnieuw nood hebt aan één van de handvatten .

  • Hoeveel tijd heb ik nodig om de cursus te doorlopen?

    Je kan de online training volledig in je eigen tijd en op je eigen tempo volgen. Je gaat dus zo snel/traag als je zelf wil. Je hoeft je niet te verplaatsen of naar een gesprek te gaan. Je kan het gewoon vanuit je zetel doen in je eigen huis, waar je je op je gemak voelt. De training blijft voor jou beschikbaar. Ik raad je wel aan om een zeker continuïteit te bewaken wanneer je ze de eerste keer doorloopt. Op deze manier gaat de informatie levendiger zijn.

  • Moet ik iets downloaden of installeren?

    Nee, het enige dat je nodig hebt is een internet connectie. Je kan de online training volgen vanop een computer, laptop, tablet of een smartphone.

Waarom deze online cursus?

Veel ouders zijn na de scheiding of door het conflict de voeling kwijt met wie ze willen zijn als ouder. Ze voeden hun kind op als reactie op wat de andere ouder doet of niet doet. Ze compenseren of ze raken verlamd. Wanneer je hierover een boek leest, lees je vooral hoe je samen moet ouder zijn en moet afstemmen. Maar dat helpt niet elke ouder vooruit!Want soms lukt dat niet.

Hier gaat het over jou en jouw ouderschap! Jouw rol als ouder in een context waar jij niet voor koos. Een context waar geen enkele ouder voor kiest. Jij bent de enige die kan nadenken over welke ouder jij wil zijn. waarom ik deze online cursus maakte. Om jou hierin te steunen.

Wat zeggen anderen?

“Ik herken mezelf soms niet. Dan zeg ik ja tegen mijn kind, terwijl ik eigenlijk vanuit mijn overtuiging neen zou willen zeggen. Maar ik durf niet. Ik blokkeer. Via deze oefeningen leerde ik dat herkennen. Ik kan weer beslissen vanuit wat ik mijn kind wil leren. Ook al doet de mama dat anders. Ik probeer niet meer automatisch te reageren maar te vertragen en na te denken: wat wil ik mijn kind nu leren? De oefeningen hebben me daarbij echt geholpen. ”

Anoniem

Ik ben jouw trainer

Vanessa Maes

Klinisch psycholoog

Ik ben klinisch psycholoog en systeemtherapeut en verdiepte me de voorbije 20 jaar in het begeleiden van ouders en kinderen in scheidingssituaties.

In mijn job, die ik met hart en ziel doe, probeer ik voor mijn cliënten vooral rust, inzicht en handvatten te bieden. Ik wil hen een plek bieden om op adem te komen en op te laden, zodat ze nadien met vernieuwde energie hun weg verder te zetten.

Het blijft mij na al die jaren boeien hoe mijn cliënten, ondanks de complexe situaties waarin ze soms verzeilen, de kracht vinden om vooruit te gaan en er te staan. Het fascineert me hoe elke cliënt een eigen uniek verhaal brengt en ik ben telkens zeer dankbaar dat ze me in vertrouwen nemen in hun zoektocht.

De voorbije jaren heb ik mij verdiept in complexe en conflictueuze scheidingssituaties. Ik specialiseerde me in de methodiek Parallel Solo Ouderschap en ben co-auteur van het boek "Blijven staan ondanks de storm". Ik ontwikkelde een toolbox voor hulpverleners en geef trainingen en supervisie rond dit thema in België en Nederland.

Ik zal in deze cursus voor jou een houvast zijn, ik zal je in de video’s uitleggen wat er jullie allemaal overkomt en wat maakt dat jullie zo zijn vast komen te zitten. Ik zal je voorbeelden vertellen uit de praktijk, zodat je voelt hoe menselijk het is, waar jij momenteel mee worstelt. Maar ik zal je ook uitdagen om te kijken naar wat jij misschien nog meer, nog anders kan doen.

Zit je nog met deze twijfels?

  • Ik twijfel want ik heb zo weinig tijd

    Je kan de online training volledig in je eigen tijd en op je eigen tempo volgen. De training blijft onbeperkt beschikbaar, dus ook later kan je de video's of het werkboek opnieuw gebruiken om je handvatten te geven. Bovendien kan je, omdat het een online training is, dit gewoon doen wanneer het jou uitkomt. Je hoeft je niet te verplaatsen of naar een gesprek te gaan. Je kan het gewoon vanuit je zetel doen in je eigen huis, waar je je op je gemak voelt. En je gaat zo snel/traag als je zelf wil.

  • Ik twijfel want ik heb het geld niet

    Bekijk het als een investering die je doet in jouw ouderschap na scheiding. Je investeert nu inderdaad op korte termijn om echt te kunnen stilstaan bij je situatie. Je kiest daarmee voor een traject dat vernieuwend is en dat echt helpt om jou terug de ouder te laten zijn die je wil zijn. I.p.v. te investeren in advocaten en procedures of te proberen een zoveelste bemiddelingsgesprek in te plannen, waarvoor je de medewerking van de andere ouder nodig hebt, is dit een investering in jezelf en je kind. Je hebt de andere ouder niet nodig om hier een succes van te maken. Dit doe je voor jezelf en voor je kind.

  • Ik twijfel want ik heb al zoveel geprobeerd

    Zoals vele ouders heb je al veel geprobeerd. En toch is dit anders. Wat jij al geprobeerd hebt was waarschijnlijk gericht op het verbeteren van de relatie tussen jullie beide als ouders. Jullie hebben misschien allebei iemand in geschakeld in een poging de andere ouder te veranderen of om tot een betere relatie te komen met de andere ouder. Of om de communicatie te veranderen. Deze online training is fundamenteel anders dan al hetgeen je geprobeerd hebt, omdat het gebouwd is op een totaal vernieuwende visie van parallel solo ouderschap.

  • Ik twijfel want mijn ex-partner gaat toch niet veranderen

    Het klopt dat je de andere ouder niet gaat veranderen en het klopt ook dat deze training er niet voor gaat zorgen dat die zich anders gedraagt. Deze training gaat er ook niet voor zorgen dat de regeling verandert en dat je dus je kinderen vaker ziet. Wat ik wel garandeer is dat je handvatten krijgt om minder overweldigd te zijn en terug meer jezelf te voelen. Zodat jij verandert. Niet dat dat hoeft. Maar omdat je het verdient om wat meer rust te voelen en je beter in je vel te voelen.

  • Moeten we deze training dan allebei volgen? Dat zie ik niet zitten

    Het mooie aan parallel solo ouderschap en aan deze training is dat dit enkel voor jou is èn enkel over jou gaat. Hoe jij je voelt. Hoe jij wil reageren. De ouder die jij wil zijn. Je hoeft de andere ouder niet te overtuigen om dit ook te volgen. Je hoeft je voor jouw proces hierin niet opnieuw afhankelijk te maken van de andere. Dit is voor jou… en op termijn ook voor je kind!

De waarden die ik mijn kind wil meegeven zijn mijn kompas
ook al is de context waarin ik opvoed niet diegene waar ik voor koos