Verlies en rouw als gescheiden ouder

Bij een scheiding hoort verlies. En dat verlies voel je op vele vlakken.

Het verlies als gescheiden ouder is veel ruimer dan enkel het verlies van een relatie. Deze verliezen voelen als blauwe plekken.

Wanneer je in één van deze verliezen geraakt wordt of wanneer je het gevoel krijgt dat je opnieuw of nog meer kan verliezen, dan gaat je lichaam reageren. En vaak ontstaat daar in die reactie het conflict.

Deze mini cursus gaat over het verlies bij scheiding, maar vooral het verlies en de rouw als gescheiden ouder. We staan stil bij de link tussen conflict en verlies. We benoemen de verschillende facetten van verlies als gescheiden ouder. En we bespreken een roeibootje als metafoor voor jouw rouw als gescheiden ouder.

Herken je één van de volgende zinnen?

  • Het lijkt alsof de rouw niet overgaat.

  • Je omgeving begrijpt niet dat je soms nog overweldigd kan worden door verlies.

  • Je bent erg blij met je nieuwe relatie en toch voelt het soms alsof je nog steeds rouwt

  • Het blijft zo moeilijk je kinderen te missen.

  • Het voelt nog steeds alsof je alles kwijt bent, ook al heb je intussen een fijn leven.

  • Je familie lijkt niet te begrijpen waarom jij nog rouwt.

Online cursus 'Verlies en rouw als gescheiden ouder'

Wat ga ik je leren?

Ik ga je laten meelezen wat ouders zelf beschrijven als hun grootste verlies als gescheiden ouder.
Ik ga je vertellen waarom het, ook al is dit misschien niet zo fijn, toch belangrijk is om stil te staan bij jouw verlies als ouder en als mens.
Ik ga je iets vertellen over de metafoor van een roeibootje.
Ik ga je uitnodigen om stil te staan bij jouw verlies.

Het resultaat op het einde van deze cursus?
Je zal meer zicht hebben op jouw verlies als gescheiden ouder. En ook al kan je verlies en rouw niet oplossen, hierdoor zal je ook beter voelen waar jij zo in geraakt wordt, waardoor je jezelf beter zal begrijpen en je reactie meer kan sturen. En daardoor zal je steviger in je schoenen staan als ouder na een complexe scheiding.

Dit komt aan bod

    1. Welkom

    1. ⇥ Wat vertellen ouders over wat zij ervaren als het grootste verlies bij hun scheiding of in hun leven als gescheiden ouder?

    2. Waarom we het over jouw verlies moeten hebben... ook al wil je dat misschien liever vermijden.

    3. Reflecteren over verlies en conflict.

    4. De metafoor van een roeibootje.

    5. De vele facetten van verlies bij scheiding

    6. En nu is het aan jou.... wat zijn jouw verlieservaringen?

    7. Vastgelopen aan de herstelzijde? Aan de slag met jouw rouwproces.

    8. Vastgelopen aan de verlieszijde? Aan de slag met jouw rouwproces

    1. Terugkijkend op deze mini cursus

    2. ⇥ Wat onthoud jij van deze cursus?

    3. Hoe heb jij deze training ervaren ?

    4. Nood aan meer?

Over deze online cursus

  • €49,00
  • 13 lessen

Waarom deze online cursus?

Er is al heel wat op de markt rond ouderschap en scheiding. Vermoedelijk heb ook jij al veel gelezen en gehoord.

Mijn ervaring is dat we nog steeds naar scheiding kijken als een relatiebreuk. En dat we alle emoties die gepaard gaan met scheiding nog vaak koppelen aan het ex-partnerschap. Terwijl het zo veel meer is dan dat.

Als rouwtherapeut hecht ik veel belang aan goede zorg voor verlieservaringen. Scheiden is levend verlies. Voor jou en voor je kind.

Dus het gaat over jou! Wat ben jij verloren door de scheiding? Wat jouw verlies door de zorg regeling? Wat mis je het meeste als gescheiden ouder? Want stilstaan en ruimte maken voor je verlies, is zorgen voor jezelf. En wanneer jij weet in welk verlies je geraakt wordt, en van jezelf mag tijd nemen om hierover te rouwen, dan krijg je ook opnieuw meer houvast over jouw gedrag, je reacties en je ouderschap. En dan word je terug sterker als ouder.
Dat is de reden waarom ik deze online cursus maakte.

Wat zeggen anderen?

“Mijn grootste verlies als ouder? Dat is dat ik mijn kinderen niet de thuis kan geven die ik hen wenste. Door onze scheiding zijn er zoveel zaken die niet meer kunnen. Kleine dingen maar ook grote dingen. Soms word ik daar erg verdrietig van en dan wil ik dat oplossen. En dan loert het conflict om de hoek. Dat zie ik nu. En dat helpt me. Ik voel nu dat ik dan even mag rouwen. Om erna weer verder te gaan. Voor hen. Ook al is het niet in de context zoals ik had gehoopt ”

Anoniem

Ik ben jouw trainer

Vanessa Maes

Klinisch psycholoog

Ouders en jongeren ondersteunen en begeleiden.
Als klinisch psycholoog. Als systeemtherapeut!
Als Rouwtherapeut! Als mens!
Dat ben ik. Welkom!

Ik ben Vanessa Maes.
Ik ben gehuwd en mama van 2 jongvolwassenen.
Ik ben therapeut, trainer en ondernemer.

Als student wilde ik blijven bijleren. Nog steeds eigenlijk. Na mijn studies en bijkomende 4-jarige opleiding tot psychotherapeut volgde ik tal van bijkomende opleidingen: een jaaropleiding rond geweldloos verzet, een 2 jarige opleiding rouw en verlies, een basisopleiding ACT en EMDR. Ik wilde ook via allerhande kortdurende trainingen meer weten over stress, toxische stress en veerkracht.

Al vrij snel na mijn studies kwam ik via mijn job in contact met gescheiden ouders en hun kinderen. Ik deed ervaring op in het therapeutisch begeleiden van alle gezinsleden in een context, waar het ouderschap na een scheiding complex verloopt om welke reden dan ook. Complexe materie, veel emoties, veel verlies, veel tegenstrijdige belangen, maar ook strijd, conflict en kwaadheid. Soms geweld. Van ouders naar elkaar, maar ook van ouders naar hulpverleners. Vanuit onmacht, vanuit radeloosheid. Hun wanhoop uit zich soms in vechten, in procederen, .... zaken die hulpverleners vaak moeilijk vinden om mee om te gaan.

In de loop der jaren leerde ik dat de gangbare kijk op ouderschap na scheiding niet voor iedereen passend is. Vele ouders voelen zich niet gehoord of gesteund in de dominante visie dat je steeds, ondanks alles, moet blijven communiceren en samen ouder moet blijven. Ik ben me gaan verdiepen in het parallel solo ouderschap en leerde hoe elke scheiding anders is en we in een continuüm van complexiteit elke ouder moeten durven bieden waar hij of zij nood aan heeft. Samen ouder blijven als het kan, parallel aan elkaar als het moet.

De voorbije jaren heb ik me gespecialiseerd in deze materie. Ik publiceerde het boek "De helft van mij" in samenwerking met uitgeverij Borgerhoff&Lamberights en ik richtte het Instituut voor Parallel Solo Ouderschap op in Nederland waar ik training geef aan hulpverleners en professionals.

Het liefst sta ik nog steeds in de praktijk, tussen de cliënten, in het dagelijks begeleiden van ouders die vastlopen, van kinderen en jongeren die hun plek niet vinden of van gezinnen die hun verlies moeilijk kunnen integreren in hun nieuwe realiteit.

In deze online academie, deel ik graag mijn kennis en ervaring met jou!

Zit je nog met deze twijfels?

  • Ik twijfel want ik heb zo weinig tijd

    Je kan de online training volledig in je eigen tijd en op je eigen tempo volgen. De training blijft onbeperkt beschikbaar, dus ook later kan je de video's of het werkboek opnieuw gebruiken om je handvatten te geven. Bovendien kan je, omdat het een online training is, dit gewoon doen wanneer het jou uitkomt. Je hoeft je niet te verplaatsen of naar een gesprek te gaan. Je kan het gewoon vanuit je zetel doen in je eigen huis, waar je je op je gemak voelt. En je gaat zo snel/traag als je zelf wil.

  • Ik twijfel want ik heb het geld niet

    Bekijk het als een investering die je doet in jouw ouderschap na scheiding. Je investeert nu inderdaad op korte termijn om echt te kunnen stilstaan bij je situatie. Je kiest daarmee voor een traject dat vernieuwend is en dat echt helpt om jou terug de ouder te laten zijn die je wil zijn. I.p.v. te investeren in advocaten en procedures of te proberen een zoveelste bemiddelingsgesprek in te plannen, waarvoor je de medewerking van de andere ouder nodig hebt, is dit een investering in jezelf en je kind. Je hebt de andere ouder niet nodig om hier een succes van te maken. Dit doe je voor jezelf en voor je kind.

  • Ik twijfel want ik heb al zoveel geprobeerd

    Zoals vele ouders heb je al veel geprobeerd. En toch is dit anders. Wat jij al geprobeerd hebt was waarschijnlijk gericht op het verbeteren van de relatie tussen jullie beide als ouders. Jullie hebben misschien allebei iemand in geschakeld in een poging de andere ouder te veranderen of om tot een betere relatie te komen met de andere ouder. Of om de communicatie te veranderen. Deze online training is fundamenteel anders dan al hetgeen je geprobeerd hebt, omdat het gebouwd is op een totaal vernieuwende visie van parallel solo ouderschap.

  • Ik twijfel want mijn ex-partner gaat toch niet veranderen

    Het klopt dat je de andere ouder niet gaat veranderen en het klopt ook dat deze training er niet voor gaat zorgen dat die zich anders gedraagt. Deze training gaat er ook niet voor zorgen dat de regeling verandert en dat je dus je kinderen vaker ziet. Wat ik wel garandeer is dat je handvatten krijgt om minder overweldigd te zijn en terug meer jezelf te voelen. Zodat jij verandert. Niet dat dat hoeft. Maar omdat je het verdient om wat meer rust te voelen en je beter in je vel te voelen.

  • Moeten we deze training dan allebei volgen? Dat zie ik niet zitten

    Het mooie aan parallel solo ouderschap en aan deze training is dat dit enkel voor jou is èn enkel over jou gaat. Hoe jij je voelt. Hoe jij wil reageren. De ouder die jij wil zijn. Je hoeft de andere ouder niet te overtuigen om dit ook te volgen. Je hoeft je voor jouw proces hierin niet opnieuw afhankelijk te maken van de andere. Dit is voor jou… en op termijn ook voor je kind!

Ik wil reflecteren over mijn verlies
en zo sterker worden als ouder voor mijn kinderen!